Kotlety z komosy, indyka i kapusty (niesamowicie zdrowe!) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/06/12

Kotlety z komosy, indyka i kapusty (niesamowicie zdrowe!)

Jeśli chcecie zjeść naprawdę zdrowy i smaczny obiad to zróbcie te kotleciki. Ich przygotowanie jest banalne, a wartości odżywcze ogromne. Podajcie je z sałatą i pomidorem polanymi jogurtem naturalnym. Nic więcej nie trzeba! :) Z reszty kapusty można przygotować surówkę z tego przepisu do kolejnego obiadu.


Składniki na 3 - 4 porcje (14 kotletów):

  • ok. 350g piersi z indyka
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 1,5 szklanki wody
  • ok. 200g młodej kapusty
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Komosę opłukaj pod gorącą wodą i zalej 1,5 szklanki świeżej wody. Gotuj aż wchłonie się cały płyn (ok. 20 minut)
  • Mięso zmiel maszynką do mielenia.
  • Kapustę posiekaj bardzo drobno.
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Po chwili dodaj przeciśnięty czosnek oraz słodką i ostrą paprykę - smaż jeszcze przez chwilę. 
  • Wymieszaj wszystkie składniki (zmielone mięso, ugotowaną komosę, usmażoną cebulę, pozostałe przyprawy, posiekany koperek i jajko) i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Natłuść patelnię do grillowania lub zwykłą łyżką oleju. Smaż kotlety po ok. 5 minut na każdą stronę.


Wartość odżywcza porcji kotletów z komosy, indyka i kapusty (4 sztuki):

  • Energia: 305 kcal
  • Białko: 28 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 33 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g

Kotlety są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

20 komentarzy:

  1. Witam bardzo lubię Pani stonę często z niej korzystam.Czy mogę dać coś innego niż komosę?ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i są przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. podałam na dzisiejszy obiad. Rewelacja. I doskonały sposób aby przemycić dziecku trochę kapusty :)
    Dziękuje za smakowity przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry. Przepraszam, że tutaj, ale mam do Pani kilka pytań, odnośnie tych ciasteczek http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2016/11/kruche-ciasteczka-gryczano-owsiane-z.html
    Czy kaszę gryczaną mogę zastąpić mąką żytnią razową? Jeśli tak, to ile powinnam jej użyć? Szklankę, dwie? Nie mam wagi kuchennej i trudno mi oszacować. I mam jeszcze jedno pytanie. Po zmieleniu płatków owsianych 160 g? To ile wyjdzie? 1,5 szklanki?
    80 g masła, to będą 3 płaskie łyżeczki? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź i poświęcony czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Tak, można użyć mąki żytniej, tak niepełna szklanka. Wyjdzie tak z 1,5 szklanki mąki owsianej :)

      Łyżka masła ma ok. 15g. To będzie 5 czubatych łyżek.

      Do ustalania mia r domowych produktów polecam stronę: http://www.ilewazy.pl/

      Usuń
  5. Bardzo dziękuję Pani za odpowiedź. Dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie? Dziękuję za inspiracje do zrowego stylu zycia :) Mam pytanie, czy ustotny jest kolor komosy? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam ☺ posiekana kapuste mieszamy z reszta skladnikow i wcześniej jej nie obgotowujemy? Ma być surowa?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    Gdybym chciała upiec te kotlety to jak długo i w jakiej temperaturze? Z góry dziękuję, za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Paulino, a czy kapusta pekińska się tu nada?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pekinka nie za bardzo. Najlepiej biała kapusta ;)

      Usuń
  10. Niesamowicie pyszne i niesamowicie zdrowe. Niestety moje się rozsypały, przypuszczam, że dodałam za dużo komosy. Co jednak nie zmienia faktu, że były bardzo dobre. Nawet małżonek (którego ulubionym ciastem jest boczek) podjadał mój obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też właśnie zrobiłam, jak dla mnie pycha. Tylko też mi się trochę rozlatują.

    OdpowiedzUsuń