Kotlety z komosy, indyka i kapusty (niesamowicie zdrowe!) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/06/12

Kotlety z komosy, indyka i kapusty (niesamowicie zdrowe!)

Jeśli chcecie zjeść naprawdę zdrowy i smaczny obiad to zróbcie te kotleciki. Ich przygotowanie jest banalne, a wartości odżywcze ogromne. Podajcie je z sałatą i pomidorem polanymi jogurtem naturalnym. Nic więcej nie trzeba! :) Z reszty kapusty można przygotować surówkę z tego przepisu do kolejnego obiadu.


Składniki na 3 - 4 porcje (14 kotletów):

  • ok. 350g piersi z indyka
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 1,5 szklanki wody
  • ok. 200g młodej kapusty
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Komosę opłukaj pod gorącą wodą i zalej 1,5 szklanki świeżej wody. Gotuj aż wchłonie się cały płyn (ok. 20 minut)
  • Mięso zmiel maszynką do mielenia.
  • Kapustę posiekaj bardzo drobno.
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Po chwili dodaj przeciśnięty czosnek oraz słodką i ostrą paprykę - smaż jeszcze przez chwilę. 
  • Wymieszaj wszystkie składniki (zmielone mięso, ugotowaną komosę, usmażoną cebulę, pozostałe przyprawy, posiekany koperek i jajko) i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Natłuść patelnię do grillowania lub zwykłą łyżką oleju. Smaż kotlety po ok. 5 minut na każdą stronę.


Wartość odżywcza porcji kotletów z komosy, indyka i kapusty (4 sztuki):

  • Energia: 305 kcal
  • Białko: 28 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 33 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g

Kotlety są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

9 komentarzy:

  1. Witam bardzo lubię Pani stonę często z niej korzystam.Czy mogę dać coś innego niż komosę?ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i są przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. podałam na dzisiejszy obiad. Rewelacja. I doskonały sposób aby przemycić dziecku trochę kapusty :)
    Dziękuje za smakowity przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry. Przepraszam, że tutaj, ale mam do Pani kilka pytań, odnośnie tych ciasteczek http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2016/11/kruche-ciasteczka-gryczano-owsiane-z.html
    Czy kaszę gryczaną mogę zastąpić mąką żytnią razową? Jeśli tak, to ile powinnam jej użyć? Szklankę, dwie? Nie mam wagi kuchennej i trudno mi oszacować. I mam jeszcze jedno pytanie. Po zmieleniu płatków owsianych 160 g? To ile wyjdzie? 1,5 szklanki?
    80 g masła, to będą 3 płaskie łyżeczki? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź i poświęcony czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Tak, można użyć mąki żytniej, tak niepełna szklanka. Wyjdzie tak z 1,5 szklanki mąki owsianej :)

      Łyżka masła ma ok. 15g. To będzie 5 czubatych łyżek.

      Do ustalania mia r domowych produktów polecam stronę: http://www.ilewazy.pl/

      Usuń
  5. Bardzo dziękuję Pani za odpowiedź. Dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń