Błyskawiczne muffinki jogurtowe z truskawkami | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/06/08

Błyskawiczne muffinki jogurtowe z truskawkami

Truskawki wpadły mi do ekspresowych muffinek jogurtowych :) 


Składniki na 12 muffinek:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub mielonej wanilii
  • 2 garści pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka truskawek


Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, cynamon/wanilię i orzechy).
  • Wymieszaj składniki mokre (jajka, jogurt, olej).
  • Dodaj składniki suche do mokrych i wymieszaj.
  • Do ciasta dodaj przekrojone na pół truskawki i jeszcze raz zamieszaj.
  • Masą napełnij foremki na muffinki.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut.


Wartość odżywcza jednej muffinki jogurtowej z truskawkami:

  • Energia: 200 kcal
  • Białko: 5,5 g
  • Tłuszcz: 11g
  • Węglowodany: 16 g
  • Błonnik pokarmowy: 3g


Muffinki jogurtowe z truskawkami są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

7 komentarzy:

  1. Witaj, zrobiłam muffinki według Twojego przepisu i wyszły bardzo smaczne ale niestety nie mogłam odkleić ich od papierka :( Po 40 minutach były jeszcze na tyle mokre (pewnie przez truskawki), że piekłam je godzinę, przez co spaliły się z zewnątrz.. Nie miałaś takich problemów? Piekłaś z termoobiegiem czy bez?
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,

      Nie miałam takich problemów, ale piekę w foremkach silikonowych.. Może dlatego. Piekłam bez termoobiegu.

      Usuń
  2. Trochę zmieniłam: dałam naturalny jogurt i migdały oraz brzoskwinie. Pychota!
    Dzięki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować Twój przepis! Niestety, cierpię na nietolerancję laktozy. Czy jogurt grecki można podmienić na kefir?

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinki wyszły przepyszne! Dziękuję za szybki i łatwy przepis :)

    OdpowiedzUsuń